HTML

Az én Magyarországom

Friss topikok

  • 1.szóló: Úgy lenne teljes, ha kommentálnád az utóbbi hónap fejleményeit is... (egyesületté alakulás, szövet... (2012.10.28. 06:09) Ellenzéki körkép. A Milla

Címkék

Az én Magyarországom

Gondolataim a 21. században.

2012.09.30. 12:48 Molnár Norbert

Ellenzéki körkép. A Milla

Címkék: milla

egymillioan2-d0001106c206b995bb23f-d00012BB40952517dde36.jpgSorozatom első részében egy, a magyar politikai életben 2010 végéig nem ismert ellenzéki csoportot mutatok be. A Milla több szempontból is különleges, újszerű. Az első olyan, általános ismertséget szerzett politikai csoport, amely a Facebookon alakult. Népszerűsége megalakulása környékén volt a legnagyobb. Pár nap alatt lett több tízezer támogatója, de a mai napig nem alakult át kézzelfogható szervezetté, "munkásai" csendben teszik a dolgukat, csak egy-egy megnyilatkozás után vagy a rendszeressé vált tüntetéseken ismerhetőek fel. Politikai ambíciói homályosak, némelyek azt is megkérdőjelezik, hogy valódi szervezetről lenne szó és nem csak egy, a közösségi oldal által "felturbózott" baráti társaságról.

2010 novemberében-decemberében a média elleni kormányzati támadással volt tele az ellenzéki sajtó. Sokan beszéltek cenzúráról, az öncenzúra kikényszerítéséről. Üres címlappal tiltakozott a Népszabadság, az Élet és Irodalom, valamint a Magyar Narancs is a bevezetendő médiatörvény ellen. Az ellenzéki újságírás ellehetetlenítéséről beszéltek. A külföldi sajtó is lényeges elemnek tartotta a törvényt, és általában elítélő hangon írtak róla. Orbánról kialakult az autokrata vezető képe, akár a magyar ellenzéki sajtót, akár a nyugatit nézzük, a bátrabbak, mint például a luxemburgi külügyminiszter, egyenesen diktátornak nevezi. A politikai légkör tehát forró volt, a média mindent elkövetett, hogy tiltakozzék a törvény ellen. A tetszhalott állapotban lévő ellenzék pedig képtelen volt megfelelően reagálni az eseményekre. Az emberek úgy érezték, nincs megfelelő képviseletük, nem tudnak tiltakozni a jelenség ellen. Ezért a hangsúly a Facebookra helyeződött át, a tiltakozás csírái itt jelentek meg. Ekkor, a megfelelő időpontban hozta létre valaki az "Egymillióan a magyar sajtószabadságért" oldalt. 

A közösségi oldalak nagyságrendekkel hatékonyabbak az írott sajtónál. A Facebookon az ismerősök egymásnak ajánlják őket és elég egy kattintás ahhoz, hogy utána az oldal minden ténykedéséről értesülhessünk, virtuális taggá váljunk, hozzászólhassunk. A növekedés extrém esetekben exponenciális is lehet és az akkor még EMS-nek rövidített oldallal is ez történt. Marketingszempontból az "egymillió" szerepeltetése telitalálatnak bizonyult. Izgalmasnak tűnt egy olyan csoport tagjává válni, ami egymilliós ellenzéki szerepre tör. Pár nap alatt harmincezres tagság jött létre, ami új lehetőségeket sejtetett az ellenzéki kommunikációban. Ez az ügy, a sajtó szabadsága érdekelte az embereket, senki sem kívánta vissza a cenzúrát. Az akkori hangulatra jellemző, hogy az oldal névjegyében az szerepelt, szamizdatként kíván működni. Mint tudjuk, erre nem kellett sort keríteni, az ellenzéki sajtó él és virul, ezért ez a leírás hamarosan el is tűnt. Az oldal gazdája nem jelentkezett, ezért sokan magukénak érezték azt, akárki is alapította, pár kattintásnál többet nem csinált, a valódi aktivitást az oldalon társalgó, ellenzéket szervező emberek adták. 

Fordulatot az első tüntetés hozott. A dolog váratlanul, ugyanakkor kellemes meglepetésként érte a tagságot, mert végre úgy érezhette, a pártok bénultságával szemben a civil erő képes megmutatni magát. Azonban ez az első demonstráció is már magán hordozta azokat a jegyeket, amik miatt a későbbi Milla megosztó erővé vált. A tüntetés ugyanis titokban, a tagság kizárásával lett előkészítve, az oldalhoz csatlakozott tagok aktivitásától függetlenül, csupán támogató tömegnek kellettek. Az oldal alapítója - aki ekkor még mindig rejtőzködött, egyes vélemények szerint el is tűnt - láthatóan nem kívánta a gyorsan jött népszerűséget valódi politikai szervezetté konvertálni. A háttérben egy baráti társaság sejlett fel, akikből ekkor még csak Fölkel Róbert neve vált ismertté, mint aki a tüntetéshez a nevét adta. Az első, sikeres demonstrációt gyorsan követték az újabbak és az EMS neve ismertté vált a sajtóban. Azonban úgy tűnt, a tüntetéseknek nincs üzenete. Nem állt mögötte senki, nem volt bármiféle program vagy irány az ellenzék számára. A demonstrációk rendben és csendben lezajlottak, az EMS pedig időközben felvette a Milla nevet, előbújt Juhász Péter, a TASZ munkatársa, mint alapító, de a tagság változatlanul passzivitásra volt kárhoztatva, a szervezők láthatóan gondosan ügyeltek arra, ne váljanak szervezetté. 

A Milla kitűnik következetes pártellenességével. Elutasítja az ellenzék pártjait és a civil gondolkodásra koncentrál. A civil gondolkodás azonban megrekedt a demonstrációk szintjén. Bár kísérletezett blogolással, saját média létrehozásával, alapvetően nem szán szerepet a tagságának. Az elmúlt két évben a Milla egy nagyon centralizált, szűk körű társaságként működött, akik üzeneteiket a csaknem százezresre duzzadt facebookos tagságon keresztül juttatják el a köztudatba, rajtuk keresztül válnak médiatényezővé. Ez komoly belső feszültségeket okozott a szervezőknél, akik végül kettészakadtak, egy részük pedig megalapította az azóta önmagát feloszlató EMD-t. A szétesett új formáció vezetői végül a Szolidaritásban kerestek menedéket. A facebookos tagság több sikertelen kísérletet tett arra, hogy bármiféle szerephez juthasson, de úgy tűnik, ezek elbuktak Juhászék ellenállásán. A tagság által kezdeményezett szervezti forma, nyitottság vagy demokratikus átalakulás süket fülekre talált. A Milla ezért ma inkább egy baráti értelmiségi csoportnak tekinthető, valódi ellenzéki politikai formációnak nem. 


De hogyan lehetséges az, hogy a TASZ, amely a Milla egyik alapvető támasza, ennyire semmibe veszi a demokráciát a közösség életében? Elsőre úgy tűnhet, hogy a TASZ demokráciafelfogása csak a nagypolitikára és a pártokra terjed ki, a civil szférára nem. Ennek viszont ellentmond Juhász egyik megnyilatkozása a Szolidaritással kapcsolatban, ahol annak antidemokratikus vezetőségét bírálja, tehát másoknál képesek meglátni, mi lenne a szervezeti minimum, míg a saját szerveződésüket kivételnek tekintik. Azaz a civil szférán belül is megkülönböztetik azt, ahol szerintük szükséges és ahol nem szükséges a demokrácia. A Milla olyan véleményformáló jelenség, amely nem a tagságra koncentrál, hanem önmagára. Egy volt Milla szimpatizáns találóan "biodíszletnek" definiálta a tüntetésekre összetrombitált tömeget. A Milla őket hatékonyan képes összegyűjteni ezekre a demonstrációkra, de belső életében nem játszanak szerepet. A Szolidaritásnál azért követelné meg a saját magán belül elutasított demokráciát, mert azt tagság-centrikusnak látja. Az én véleményem szerint ezért a Milla önmagát, mint elit értelmiségi csoportot definiálja, amely távol áll az egyszerű tömegektől, nem vegyül velük, csak felhasználja támogatásukat.

Érdemes elolvasni a Galamuson megjelent két cikket is, az egyik egy csalódott Milla-támogató (Kakuk György) írása, és erre válaszol a Milla egyik szervezője. A szimpatizáns elkeseredése ebben a két mondatában foglalható össze: "A Milla most megint címlapokon van és szorgosan dolgozik azon, hogy bármiféle ellenzéki összefogást meglékeljen. (...) Mostanra a demokráciadeficit megszüntetésének legnagyobb akadálya a Milla lett." Elkeseredés hallatszik ki az írásból, a reményvesztettség hangja. Erre a válasz annál arrogánsabb, a Milla szervező Rényi András tollából. Ő rágalmazásnak véli a megjelenteket és inkább a Milla küldetéséről ír. Szerinte az első az állampolgári kontroll hiánya a politikai elit felett. Válaszul kérdezhetnénk, hogy de milyen állampolgári kontroll az, ahol sem az összefogás, sem a tagság nem játszik szerepet, csak pár fős, hiperlojális értelmiségi szervezőcsoport? A másik ok a Milla születésére szerinte a tömegigény a tüntetésekre és erre a Millát látja predesztináltnak. Rényi láthatóan nem érti, hogy áldozatos munkájuk, mely szabadidejük és családjuk rovására megy, miért nem kap nagyobb elismerést. Hogy az általuk közzétett ellenzéki minimum mögé miért nem sorakozik be az ellenzék. Nem érti, hogy azzal, ha továbbra is az értelmiség egy szűk rétege akarja megmondani, mi a tömegmozgalom és a tömeg hogyan vélekedjen, az visszatetszést szül. Hogy az általuk is kritizált rendszerváltás sikertelenségének éppen az az egyik oka, hogy a rendszerváltó értelmiség elszakadt a tömegektől.

A Milla tehát leginkább egy ellenzéki műhelynek tekinthető, amely nem volt képes kezelni tömegmozgalommá válását és a tömeg számára inkább teher, tüntetések passzív résztvevője, nem képes hatékonyan kommunikálni az emberekkel, nem akarja és nem is tudja bevonni őket a munkába. Ígéretes kezdeményezés, ami egyelőre azonban nem képes hatékony ellenzéki erővé válni, inkább megosztó, semmint az ellenzék erőit összegyűjteni képes megoldás. Tömegrendezvényei inkább a jelenlegi pártok gyengeségére válaszok, megoldást, megfelelő programot nem képesek kitermelni magukból. Azok az értelmiségi válaszok, amiket bemutatnak, nem hatnak átütő erővel. Példájuk a hirtelen jött népszerűséget feldolgozni képtelen politikai erőé, a baráti társaságból kinőni nem képes, mégis tömegigényre számot tartó csoporté. Amennyiben képes demokratizálódni, valódi mozgalommá vagy akár párttá alakulni, előélete akkor is nyomasztó teher lehet későbbi tevékenységében. Viszont, ha tényleg valódi ellenzéki szerepre törekszik, ezt a lépést meg kell tennie.

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://azenmagyarorszagom.blog.hu/api/trackback/id/tr24809257

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.01. 10:33:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2012.10.28. 06:09:37

Úgy lenne teljes, ha kommentálnád az utóbbi hónap fejleményeit is...
(egyesületté alakulás, szövetkezés a Szolival és Bajnaival)
süti beállítások módosítása